Твердопаливний котел! За і проти

Дівчатка, купили будинок - все підходить по основним критеріям - близько до школи/центру/садочку , одноповерховий, 2 санвузли, техприміщкння, велика кухня студія. Але одним важливим довелось пожертвувати - це газ, точніше його відсутність...Бо всі новобудови в нас лише на електриці. Генератор є, потягне лише світло і телевізор. З опаленням буде трабл. Є варіант ставити камін на дровах прямо в будинку як зараз модно і красиво - пів будинку точно обігріє, вивід з димоходом є. І другий варіант дорожчий - твердопаливний котел. Треба будувати окреме приміщення і купувати оту всю недешеву байду. Та питання навіть не в грошах , бо на вулиці все одно доведеться будувати тех. приміщення ( тож місце для котла там буде ), а в тому наскільки це функціально і зручно. Хочу запитати саме у власників котла, а не в зацікавлених осіб, таких як наш забудовник. Моя подружка має такий котел і відмовляє нас від нього з багатьох причин - каже що це дуже геморойно, нібито треба постійно чистити цю трубу, бо забивається - це раз. Два - в період опалювального сезону каже , що чоловік там в котельні буде майже ночувати щоб слідкувати за тиском і підкидати ті палети навіть якщо там все на автоматиці і купити не дешевий агрегат. Три - це небезпечно, бо вони можуть вибухати через підвищення тиску і треба бути максимально уважним. Чотири - дорого. Пʼять - будівництво окремого приміщення.

що скажете , кашалотомами - все так складно? Камін чи котел?

П.С 100 квадратів булинок, утеплений гарно дах високий утеплений фундамент і будинок , вікна 6 камерні, і взагалі все якісно зроблено

Темы: Інтер*єр і ремонт


Теги: твердопаливний котел

52 коментаря

  • bondar_vv 18 травня, 07:49 2

    Якщо основне опалення у Вас електро, то як альтернативу можете сміливо ставити камін.
    Саме так ми зробили, коли почалися перебої з електрикою( бо наш газовий котел без світла не працює).
    Єдине, що будинок у нас не великий , тому камін чудово справляється. Майстри вивели канали в дві суміжні кімнати та коридор. Вже дві зими ми маємо і тепло, і якийсь нізчим не зрівнянний затишок від того вогню, тепла та потріскування.

  • Dmitrydov77 18 травня, 07:52

    Дякую дуже за важливу для мене інформацію

  • bondar_vv 18 травня, 07:55

    Твердопаливних котру теж потрібне світло... Ваша подруга права за умови відсутності електрики його потрібно " стерегти".
    Ми від котла твердопаливного відмовились з двох причин, бо по перше хотіли саме повної незалежності, і по друге , не було приміщення для нього, а будувати не мали часу, бо тепло потрібно було вже...
    Знаю родину ... в будинку яких є всі можливі види опалення. І газ, і електрика, і дрова...І навіть сонячні панелі на даху...

  • Naaataly 18 травня, 07:58 1

    В нас будинок вже був з твердопаливним котлом (і газовий котел), але ми ні разу ним не користувались. Минулий господар називав нас всі ті ж недоліки, що й ваша подружка. Головне - що треба постійно біля нього чергувати і вдень і вночі. Тому, навіть коли не було світла - купили якусь приспособу і підключали через генератор свій газовий котел. Я б поставила камін - це круто, гарно, тепло, менш затратно. Успіхів Вам у виборі і взагалі !

  • Dmitrydov77 18 травня, 08:00 1

    Дівчулі, дякую Вам. Ви супер, у мене якщо ж важливе питання - то кажу всім своїм знайомим - запитаю у мам на кашалоті, вони все знають!

  • OlhaD_SP 18 травня, 08:05 1

    Абсолютно все вірно каже подружка: постійно чистити, підкидати (якщо великий котел і велика цистерна води, 1 раз на добу підкидати), весь час там стояти перевіряти котел, акумулятори. Мені, як жінці, 0 дискомфорту і проблем. А той, хто підкидає, той крутиться весь час там

  • 3 коментаря
  • Dmitrydov77 18 травня, 08:12

    @OlhaD_SP Візьму до уваги що брати колодами,

  • optsale 18 травня, 09:16

    @Dmitrydov77 Все вірно, в нас шуткують що хтось з сім'ї має працювати кочегаром))

  • optsale 18 травня, 09:31

    @Dmitrydov77 Щодо підлоги, дізнайтеся марку труб,які вже прокладені в підлозі. Від твердопаливного котла може бути на декілька секунд дуже висока температура,далі меншає. І труби мають витримувати цю максимальну температуру, сантехніки знають,що потрібно ставити. якщо труби заведені білі, як по квартирах, вони не підійдуть для твердопаливного котла.
    Топка вище правильно пишуть,має бути розрахована на довгі дрова, мінімум 70-80 см + запас щоб їх комфортно загрузити.
    В нас практично у всіх сусідів котли твердопаливні,до них в кого що, в кого комин,в кого електрика. Але будинки великі, можливо на 100 квадратних метрів і достатньо буде комину, не знаю. Якщо є можливість, робіть 2 види опалення обов'язково.

  • samsanty 18 травня, 08:30 1

    А газ вулицею не йде? Я б провела опалення газом, якщо є можливість.

  • JuliaSha 18 травня, 20:43 1

    100%
    В нас газові конвектори. Будинок трохи більше 100 метрів. Електрики їм не потрібно.
    А ще є камін. Але то так погратися- то ок. Дрова дуже недешево , їх треба скласти десь на зберігання, потім принести додому, а це додатковий бруд. Потім потрібно кожні години 2-3-4 відкладати нові дрова. Плюс треба мити скло, яке забруднюється досить часто, а це ядерна хімія і хвилин 40. В нас теж виведені тепловоди в усі кімнати. Але при постійному користуванні камін сильно перегоівається, а це вже небезпечно. А топити його потрібно нон-стоп, бо то не груба, яка протопив ввечері, і вона тримає тепло. І чистити постійно потрібно і камін, і димоход.

  • Dmitrydov77 18 травня, 08:36

    Ніби 6000 длр когтуж

  • samsanty 18 травня, 08:59

    А поставити сонячні батареї на дах до електрокотла? Не вигідніше?

  • Dmitrydov77 18 травня, 08:36

    Коштує

  • Svetlana044 18 травня, 08:36 3

    В нас котел був такий, що підкидали 2 рази на добу, опалювали 2 роки ним повністю, не використовуючи газ. Причина, по якій перейшли на газовий - відключення світла. При відключеннях електрики використовувати незручно, навіть 'опасно'.

  • Dmitrydov77 18 травня, 08:37

    Зрозуміла, дякую.

  • Svetlana044 18 травня, 08:38

    *небезпечно

  • Kalyaka 18 травня, 08:44

    У нас твердотопливный котел. И ваша подружка все правильно говорит. Это тот ещё гемор))) Каждые 3-4часа загрузка. Из минусов ещё цена дров, они очень дорогие. И да, труба засоряется, ее чистить надо. Внизу решетка тоже завалена углем, надо чистить. Ваш муж там будет жить, а приходить к вам весь прокопченый.

  • Dmitrydov77 18 травня, 08:45

    Дякую, він в мене вже і так сутками на роботі, тож там нема кому буде жити з тим котлом. Тоді все вирішено - ні котлу, так каміну

  • optsale 18 травня, 09:21

    @Dmitrydov77 Комин мав бути вже продуманий в конструкції будинку. І рукави виведені в кожну кімнату.
    Інакше у вас буде душно до дурки в кімнатах, стіна яких прилягає до комину,і на верхньому поверсі і цвіль в кутках протилежних коміну.
    Це не так то прос6, хороший комин це дорого, а не романтично. Має бути висока труба (сам комин власне), виведена назовні. Тобто,через все горище. Її мають правильно закріпити до конструкції,а не просто вибудувати.
    І це ті ж самі дорогі дрова ,коптилка, попіл, що і з котлом.
    Просто потрібно поміняти відношення до цього процесу. Як на мене,котел в будинку має бути. А комин це вже якщо дозволяють кошти.

  • Коментар видалено

  • mandry 18 травня, 09:22

    Ну не все так прям трешово, як деякі пишуть. Головне що він не працює без електрики. І йому потрібна альтернатива, як і електричному котлу, та і газові зараз без електронасоса не працюють.
    Тож альтернатива це сонячні панелі або камін, якщо впевнені що достатньо від нього тепла буде (в нас він від нього тепло тільки в одній кімнаті) або груба (от вона нас виручала)
    В нас є твердопаливний котел, так, вдень треба про нього пам'ятати, слідкувати за температурою, але є пелети ,кажуть одну закинув вночі перемикаємо на електричний, щоб не бігати

  • Olya_lya 18 травня, 09:52

    В мене все на електриці, маємо ще додатково камін.
    Лічильник день-ніч, на ніч ставлю максимум то нагріває так що на ранок 25-26 тепла.

  • Tanyamasik 19 травня, 03:33 1

    Дешевше получається з лічильником день -ніч?

  • Aria159 18 травня, 09:52

    Почитала тут, і думаю від чого залежить оця трешовість до ситуації. Живу в селі, всі хто будується , чи вже побудований, переходять на трердопаливні котли, ми також в процесі будівництва. І активно їми користуються, є такі що пропадають систему двічі на день взимку, восени та на весні 1 раз в день, в когось автоподача, і там явно не ті люди що живуть в тій котельні. Щодо блекаутів, то 1 це бачок, на який може уходити тепло, друге це акумулятор, який при вимкнені світла перемикають насос на акумулятор, і далі все нормально гріє. Але в нашій місцевості дуба машину 8 куб можна купити за 10 тис.. копоть збирається в залежності від виду дерева яким топите, від сосни треба чистити частіше ніж від дуба.

  • 1 коментар
  • Aria159 18 травня, 09:56 1

    @Aria159 Щодо твердопаливного напевне ще залежить від звички, в селах завжди були грубих для охоплення, тому люди не бачать проблеми піти підкинути дрова. Але для когось це напряжно

  • Aria159 18 травня, 09:59

    @Aria159 В нашій місцевості опалення твердопаливним котлом виходить найдешевше, тому і використовують

  • Majchuk 18 травня, 23:25

    @Aria159 Перший реальний коментар.
    Не бачу проблеми в опаленні дровами . Ми навіть у сильні морози палимо так що раз в 4 чи 5 годин підкинути .а якщо і загасло то просто розпалюється знову.
    У нас добре утеплена хата тому взимку палимо з 16-17 годин і до 22-23, тобто то 2-3 закладки дров .
    Єдиний мінус і цього року ми виправимо це щоб самотьоком вода йшла а не через насоси.
    Та, є одне яке треба врахувати, дрова то дуже добре, тепло сухе,хата не цвіте, справді нагрівається но якщо ви любите подорожувати і вам на кілька днів треба залишити дім( їдете в гори чи до рідних) то має бути альтернатива, електро або щось інше бо приїзджаєш і в холодну хату то не дуже приємно.та в нас нема маленьких діток тому вже звикли що 1-2 години і знову комфорт.
    Наш дорогущий котел чугунний тріс і потік,шукаємо купити новий і переробимо якраз всю систему. Та газовий як додаткове альтернативне тепло.

  • ElenaT77 18 травня, 09:59 2

    Мій чоловік працює в цьому, ставить і обслуговує будь-які котли. То завжди говорить, що найвигідніше газове опалення, потім електричне, твердопаливне - то найзатратніше і по грошам, і по часу. Твердопаливні котли ставлять у заможних власників великих будинків як альтернативу іншому опаленню. Для них роблять окреме приміщення, де обов'язково має бути кочегар (істопнік). Він постійно наглядає за котлом і займається його постійним обслуговуванням.

  • 5 коментарів
  • optsale 18 травня, 11:39

    @ElenaT77 Вибачте, але тис 50 не допоможе на проект на зараз. Це лише проект, а підключення,а вся решта комунікацій? Той же котел газовий.він актуальний для квартир. Для індивідуального житла ні, через дороговизну.
    Я би сказала,що на зараз- газове опалення це для заможних якраз. Це чудовий варіант опалення,але він дуже дорогий для новобудови.

  • ElenaT77 18 травня, 13:22 2

    @optsale Абсолютно не згодна з вами. Правильно змонтована і грамотно збалансована система працює як годинник і дуже економна. Незалежно від місця встановлення. Ну і, звичайно, велике значення має відсутність тепловтрат.

  • optsale 18 травня, 13:49

    @ElenaT77 Ви не розумієте, що на новий будинок потрібно розробити проект на підключення до системи газопостачання? Для початку,і він коштує більше як той твердопаливний котел і всі комплектуючі.
    Якщо в житло заведено газ, думаю і питання б не постало, чим користуватись, звичайно,що газовим.
    Які тепловтрати)) чи монтаж, до них ще треба дорости.
    Для початку, треба газифікувати вулиці як в старі добрі часи за свій кошт.
    В нас роздаються поля, їх переводять у житловий фонд,нарізають ділянки,і далі клопіт того, хто купив таку ділянку, завести собі в домогосподарство хоча б якісь комунікації. На сьогодні газ підключити це розкіш, електрика недешево,а газ)))

  • R9bina 18 травня, 11:09

    Від каміну теж можна відвести труби по кімнатах, буде тепліше. Лише треба, щоб він був не декоративний, а саме такий, щоб можна було топити. У вас же задача допоміжного виду опалення. То це норм варіант. Також є обігрівачі від електрики, що накопичують тепло, а коли електрики нема віддають. Ті шо досить довго тепло тримають не дешеві звичайно, та треба порівнювати бюджет, задачі, властивості, може й простіше за ваші обидва варіанти буде.

  • Giggle 18 травня, 11:33

    Я за камін на дровах прямо в будинку. Ми живемо в сучасному світі .Не завжди буде війна.

  • vitayavor 18 травня, 15:32

    Як взнаєте скільки він зжирає не дешевих дров... я за грубки, так трохи грязно, але приділив 1 годину уваги і в хаті тепло. На 2 груби зимою іде 3 оберемки дров, тепло і затишно. Затишно через те, що тепло яке дає груба, не сушить... як батарея. Газовий котел включаємо періодично, щоб поганяти тепло по кутках)

  • Wassabi 18 травня, 16:23

    У друзів був котел на дровах, то поріняно з електро, то меганезручно. Вони його топили цілодобово, і теж треба дивитися на тиск. Поки були в гостях, то все хазяїн бігав і підкладав. При чому казали, що як поїдеш кудись, то треба вимикати, бо потрібен контроль за ним. Було в них, що чуть не зірвався той котел, то жінка з дитиною малою на двір вибігла і чоловіка там з роботи чекала. Можливо то їм так встановили, що воно так незручно.

  • Dmitrydov77 18 травня, 17:59

    Дякую, дівчата. Поки за камін - там є отвори до нього і вивід через дах, він є по проекту, сподіваюсь будемо користуватись рідко - на новий рік для задоволення, ц інколи коли вимикатимуть світло.

  • bondar_vv 18 травня, 20:01

    @Dmitrydov77 Камін справді палочка- виручалочка в умовах відключень.
    Я на початку цієї неділі два дні топила...бо холодно було страшенно.
    Та й атмосферу він створює неймовірну.

  • Wassabi 18 травня, 20:16

    @Dmitrydov77 В мене звичайна грубка, але комин так збудований, що гріє і другий поверх, то вона дуже виручила, коли відключали світло, і більш зрозуміла для експлуатації)

  • BigGranny 18 травня, 20:29 3

    В нас у сусідів такий котел. По-перше, дійсно, треба чистити, дуже швидко закопчується сажею. По-друге, при певних погодних умовах повний двір диму і не тільки в нього. Сварилися з ним всі, бо аж очі ріже.

  • Riina 19 травня, 14:48

    В мене твердопаливний котел Корді. В середньому на добу іде 15-30 хвилин. Принести дрова або інше паливо розтопити (можна взяти ті диски для розпалення, як на ЗСУ), налаштувати температуру на комп'ютері. Після того, як розгориться, підкинути вже повний котел палива і все. Як дуже холодно, то горить цілодобово, тільки підкидаєш 2-3 рази на добу. Залежить від палива, треба виносити попіл один раз на один-чотири дні. Раз на один-два місяці чистити котел і перевіряти трубу, якщо через дах, то займає часу... Якщо хороше паливо і висока температура згоряння, то забиватись часто не буде. В нас вже прогорає дно, 8 років, треба новий. В сусідів швидше згорів. Щоб не вибухав, маємо підключений акумулятор.
    Ми цієї осені палили камін, але все-таки перейшли потім на котел, бо це тепла підлога і вода не від світла.
    Але майте на увазі, що в каміні теж треба паливо, попіл в середині будинку, потрібні дрова, сажа на склі.
    Я б не хотіла вибирати щось одне, але на вашому місці вибрала б простіший для будівництва))

  • Riina 19 травня, 15:02 1

    Ось мій камін. Опалює приблизно 50кв.м першого поверху і спальні другого. Ванна холодна, коридори холодні, підлога теж. Ті самі дрова в котлі зробили б нам спеку в будинку))) а камін поки горить, доти і тепло. Але дівчата дуже люблять, коли ми запалюємо, менша то від народження дивиться на нього, як телевізор))

    Зображення
  • Dmitrydov77 19 травня, 17:26 1

    @Riina Милота, у нас теж дві донечки, приблизно того ж віку)

  • Olyaion 23 травня, 11:07

    ТТ котел у родителей и электрический. Также в планах – камин с воздуховыми выходами. Электрическим котлом выгодно было топить ночью в эти годы, но он не так хорошо нагревает дом, как котел ТТ. Если сейчас поднимут цены на электроэнергию, тогда электрокотлом вообще не выгодно будет топить. Дрова дешевле. Советую вам сделать один раз и на всю жизнь, это котел ТТ и электро. Камин будет стоить гораздо дороже, если говорить о том, что должен отапливать весь дом. На счет чистить котла, это где-то 1-2 раза в неделю зимой или еще реже. Каминную топку тоже придется чистить постоянно (дверцу). Если есть денежные средства, минимум 2 варианта отопления делайте. Сразу вам посоветую: смотрите цены в магазинах строительных материалов (например, https://www.bazar.kharkov.ua ) . Если выберете каминную топку, то нужны еще дорогие плиты вокруг нее, трубы, отделка, разводка. Сам камин будет вам в цене 3000-5000$ За эти деньги лучше установить ТТ котел с теплым полом.

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Повернутися до Клубу